Mi a teendő, ha homokszem kerül a gépezetbe?

Tisztítás

A szerszámokat illetve késeket rendszeres időközönként tisztítani, olajozni kell. Attól függően, hogy a szerszám milyen szennyeződésnek van kitéve a tisztítási módszer is eltérő.

Amennyiben a szerszámot gyakran éri sós víz (tengeri környezet) célszerű azt utána friss vízben alaposan átöblíteni, megszárítani és beolajozni bármilyen fajta víztaszító szer (pl. WD-40) segítségével. Ha rozsdásodást tapasztalsz, akkor a "Rozsdásodás, Korrózió" című részben leírtaknak megfelelően járj el!

Amennyiben törmelék vagy ragacsos folyadék kerül a szerszám belsejébe, akkor azt langyos, tisztítószeres víz segítségével távolíthatod el. Kátrány vagy hasonló jellegű szennyeződés eltávolításához használj terpentin-olaj szeszt vagy más ásványi szeszt. Ne használj Klór tartalmú vegyületeket.

Tisztítás után a szerszámot alaposan át kell öblíteni, meg kell szárítani és be kell olajozni víztaszító szer (pl. WD-40) segítségével, hogy a nedvesség mindenhonnan eltávozzon. Ez megakadályozza, hogy a későbbiekben esetleg rozsdásodás lépjen fel.

A késpengék élezése

A Leatherman szerszámok és kések egyenes és fogazott (más néven szerát vagy barázdált) élű késeket tartalmaznak. Az élezés módja mindkét esetben más, ezért a fogazott élű késeket nem szabad az egyenes élű kések módjára élezni.

Míg az egyenes élű késpenge bármilyen, hagyományos élező eszközzel élesíthető (pl. köszörűkő), a a fogazott élű késeket kizárólag speciális, csakis erre a célra szolgáló, élező készlet segítségével (pl. Spyderco Sharpmaker) lehet élezni. Az alábbi videón látható hogyan is történik ez.

A megfelelő élezés során a fogazott penge nem sérül, alakja megmarad. A fogazott él lapos (hát-) oldalát nem szabad élezni mert az a barázdák kopását, az él tompulását idézheti elő. Amennyiben még nincs tapasztalatod az ilyen pengék élezésével kapcsolatban, akkor mindenképpen ajánlatos szakemberhez fordulni.

Rozsdásodás, Korrózió

A Leatherman Tool termékek anyaga 100%-os, kiváló minőségű, rozsdamentes acél,(kivéve a bitek, amelyek szerszámacélból készülnek). A rozsdamentesség fogalma az acélokkal kapcsolatban valójában korrózió állóságot jelent, ami nem zárja ki teljesen a rozsdásodás lehetőségét.

Nagyon leegyszerűsítve a dolgokat: az acél ötvözet összetevőitől (és azok arányától) függően az acél lehet teljesen korrózióálló (100%-ig rozsdamentes) és eközben viszonylag puha (pl. konyhai evőeszközök), vagy csak bizonyos fokig korrózióálló, viszont nagyon kemény.

A Leatherman Tool termékeknél alkalmazott acél természetesen a kemény fajtából való, a pengék tartósan élesek maradnak, de a fentiekből következően ez azzal jár, hogy a szerszámokon, nem megfelelő karbantartás esetén, előfordulhat rozsdásodás. Ennek megelőzése érdekében a szerszámot rendszeresen tisztítani, szárítani (szárazra törölni) és olajozni (kenni) kell. Ez különösen akkor fontos ha a szerszámot nedves, vizes környezetben használod. Tisztítás után olajozd be a pengetartó tengelyeket (pl. a WD-40 segítségével). Fényesítsd ki a rozsdásodó felületeket súroló kendő vagy nem-fémes alapanyagú csiszolópapírral (pl. Scotchbrite-al vagy puha sörteecsettel).


Amennyiben bármilyen kérdésed van a karbantartással, vagy a garanciával kapcsolatban, akkor az alábbi űrlap segítségével léphetsz kapcsolatba velünk.

Írj nekünk!

A Leatherman Garancia

A Leatherman szerszámokra a vásárlás napjától számított 25 év garanciát vállalunk az eredeti vásárló* részére.

A garancia nem vonatkozik:

  • - a nem rendeltetésszerű használatból eredő meghibásodásokra,
  • - a tartozékokra (övtok, bitek stb.),
  • - a színezett (eloxált) vagy natúr felületek kopására,
  • - a késpengék élezésére.

cimkeA garancia kizárólag a hivatalos forgalmazó v. partnerei által értékesített termékekre vonatkozik!

A garanciális igény érvényesítéséhez a forgalmazó kérheti a vásárlás helyét és idejét igazoló számlát és/vagy az eredeti csomagoláson található címkét. Az ügyintézés meggyorsítása érdekében ajánlott a bejelentő lap előzetes kitöltése!

Fontos: a garancia csak a személyes használatra vásárolt termékekre vonatkozik!

A garancia nem vonatkozik a különféle aukciós oldalakról (Vatera, E-bay, Jófogás stb.) beszerezhető, nem hivatalos forgalmazó által kínált - jellemzően magánszemélyek által külföldről, továbbértékesítésre behozott - termékekre sem!

A meghibásodott szerszámokat a gyár által erre a célra biztosított, felújított (ún. "refurbished") szerszámokra cseréljük, vagy igény esetén kiküldjük a gyárba javításra (ez hosszabb átfutási idővel és postázási költséggel is jár!) .

*eredeti vásárló: a termék első vásárlója. Az a személy, aki a terméket megvásárolta a hivatalos forgalmazótól, és akinek a neve szerepel a vásárlást igazoló bizonylaton.Üzenj nekünk a Facebook-on!