A szerszámok karbantartása

Tisztítás

A szerszámokat illetve késeket rendszeres időközönként tisztítani, olajozni kell. Attól függően, hogy a szerszám milyen szennyeződésnek van kitéve a tisztítási módszer is eltérő.

Amennyiben a szerszámot gyakran éri sós víz (tengeri környezet) célszerű azt utána friss vízben alaposan átöblíteni, megszárítani és beolajozni bármilyen fajta víztaszító szer (pl. WD-40) segítségével. Ha rozsdásodást tapasztalsz, akkor a "Rozsdásodás, Korrózió" című részben leírtaknak megfelelően járj el!

Amennyiben törmelék vagy ragacsos folyadék kerül a szerszám belsejébe, akkor azt langyos, tisztítószeres víz segítségével távolíthatod el. Kátrány vagy hasonló jellegű szennyeződés eltávolításához használj terpentin-olaj szeszt vagy más ásványi szeszt. Ne használj Klór tartalmú vegyületeket.

Tisztítás után a szerszámot alaposan át kell öblíteni, meg kell szárítani és be kell olajozni víztaszító szer (pl. WD-40) segítségével, hogy a nedvesség mindenhonnan eltávozzon. Ez megakadályozza, hogy a későbbiekben esetleg rozsdásodás lépjen fel.

Rozsdásodás, Korrózió

A Leatherman Tool termékek anyaga 100%-os, kiváló minőségű, rozsdamentes acél,(kivéve a bitek, amelyek szerszámacélból készülnek). A rozsdamentesség fogalma az acélokkal kapcsolatban valójában korrózió állóságot jelent, ami nem zárja ki teljesen a rozsdásodás lehetőségét.

Nagyon leegyszerűsítve a dolgokat: az acél ötvözet összetevőitől (és azok arányától) függően az acél lehet teljesen korrózióálló (100%-ig rozsdamentes) és eközben viszonylag puha (pl. konyhai evőeszközök), vagy csak bizonyos fokig korrózióálló, viszont nagyon kemény.

A Leatherman Tool termékeknél alkalmazott acél természetesen a kemény fajtából való, a pengék tartósan élesek maradnak, de a fentiekből következően ez azzal jár, hogy a szerszámokon, nem megfelelő karbantartás esetén, előfordulhat rozsdásodás. Ennek megelőzése érdekében a szerszámot rendszeresen tisztítani, szárítani (szárazra törölni) és olajozni (kenni) kell. Ez különösen akkor fontos ha a szerszámot nedves, vizes környezetben használod. Tisztítás után olajozd be a pengetartó tengelyeket (pl. a WD-40 segítségével). Fényesítsd ki a rozsdásodó felületeket súroló kendő vagy nem-fémes alapanyagú csiszolópapírral (pl. Scotchbrite-al vagy puha sörteecsettel).

A késpengék élezése

A Leatherman szerszámok és kések egyenes és fogazott (más néven szerát vagy barázdált) élű késeket tartalmaznak. Az élezés módja mindkét esetben más, ezért a fogazott élű késeket nem szabad az egyenes élű kések módjára élezni.

Míg az egyenes élű késpenge bármilyen, hagyományos élező eszközzel élezhető (pl. köszörűkő), addig a fogazott élű késeket kizárólag speciális, csakis erre a célra szolgáló, élező készlet segítségével (pl. Spyderco Sharpmaker) ajánlott élezni.

A megfelelő élezés során a fogazott penge nem sérül, alakja megmarad. A fogazott él lapos (hát-) oldalát nem szabad élezni mert az a barázdák kopását, az él tompulását idézheti elő. Amennyiben még nincs tapasztalatod az ilyen pengék élezésével kapcsolatban, akkor mindenképpen ajánlatos szakemberhez fordulni.

Letölthető használati utasítások

Leatherman szerszámok használati útmutató
TREAD használati útmutató
TREAD Tempo használati útmutató